сряда, 1 юни 2011 г.

Най-старото присъствие на българи в Иран, отбелязано с писмени източници датира от 2478 г. пр. Хр.

Първите български следи в Иран са отпреди 4,5 хиляди години

01 юни 2011

Персийската империя около 490 пр.н.е.
Иранците смятат, че участието на българите в Персийската империя е било много важно

София /КРОСС/ Най-старото присъствие на българи в Иран, отбелязано с писмени източници датира от 2478 г. пр. Хр. Това съобщи за Информационна агенция КРОСС доц. Явор Шопов - директор на Института по древни цивилизации по повод представянето днес на резултатите от Първата експедиция за търсене на следи от присъствие на древните българи в Иран.
Шопов допълни, че по това време, ХХV в. пр. Хр., за първи път се появява титлата „цар" /"шар"/ на надписи на глинени таблетки. Те са свързани с пребиваването на клон на прабългарите, които по-късно пребивават във Волжка България и Велики Болгар, който по това време се е наричал кути или гути.

Има и генетични връзки между българите и няколко народа в Иран, които вече са доказани, посочи доц. Шопов. Той уточни, че има български гени при три от иранските народности. Шопов потвърди, че много думи от персийския език имат своето присъствие в сегашния български език и съобщи, че в момента се подготвя речник от 1200 персийски думи в българския, като уточни, че има вече издаден един подобен речник от 400 думи. „При иранците са много често срещани думи като чешма, чердак", посочи Шопов.

Има много градове в Иран, които носят български имена. Там има например населени места, които се казват Бургас, Варна. Има връх Мусала, дори го изкачих по време на своето пребиваване там, съобщи Явор Шопов. Той добави, че иранската кухня е много близка до българската, като има съвсем идентични продукти като кисело мляко и бяло сирене.

Друг пласт от връзките между българите и Иран е присъствието ни в Персийската империя през ІV в. пр. Хр., съобщи доц. Шопов. По думите му през 1971-ва година по време на честванията на 2500-годишнината от създаването на Персийската империя, българската делегация е била на изключителна почит, като делегация на народ, който е живял в тази империя. Историците от делегацията тогава са посочили на един от фризовете в Персеполис къде са изобразени българите. Самите иранци смятат, че участието на българите в Персийската империя е било много важно, посочи доц. Шопов.

От това време в българския език са останали най-различни думи и поговорки като „да обереш парсата", например, посочи Шопов. Той обясни, че това идва от името на тогавашния мегаполис Персеполис, в който представителите на 28-те народа на империята носели данъците, които плащат на държавата.

До момента в специализираната литература има десет публикации по въпроса за древните българи, заяви доц. Явор Шопов, като добави, че ако има интерес от страна на издатели, би могло и да се напише книга по въпроса.

Резултатите от Първата експедиция за търсене на следи от присъствие на древните българи в Иран ще бъдат докладвани на обединен семинар на института по Древни цивилизации и лабораторията по Археогеофизика днес от 19 ч. в ауд. А 209 в сграда "А" на Физически факултет, бул. Джеймс Баучер 5.

Бг Памир

Няма коментари:

Публикуване на коментар